Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Και η ομοφοβία αντεπιτίθεται ...

 

Και πάνω που λέγαμε ότι η Ελληνική κοινωνία και τα μέλη της είχαν ωριμάσει, τα πράγματα ήρθαν έτσι που τα συντηρητικά συμπλέγματα (κατωτερότητας;) της βγήκαν πάλι στο προσκήνιο. Και φυσικά δεν αναφέρομαι ετεροχρονισμένα στην επίθεση του Τζήμερου στον Πρόεδρο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας ενόψει των περασμένων εκλογών. Αναφέρομαι στην παρωδία που συνόδευσε το πρώτο Gay Parade (Thessaloniki Pride) της Θεσσαλονίκης. Μπορεί στην Αθήνα να έχει καθιερωθεί (όχι, βέβαια, ''αναίμακτα'') ως θεσμός και να παρίσταται σε αυτό έστω για το θεαθήναι ο δήμαρχος της πόλης, δεν ίσχυσαν, όμως, τα ίδια για την πρώτη αυτή προσπάθεια διοργάνωσης του θεσμού στην πόλη του Θερμαικού. 



Οι πρώτες ''ιαχές του πολέμου'' εκκίνησαν, όπως ήταν αναμενόμενο από τον γνωστό Μητροπολίτη Σεβασμιώτατο κ. Άνθιμο, ο οποίος εντόπισε όλα τα προβλήματα της Ορθοδοξίας στην εν λόγω εκδήλωση και έτσι αποφάσισε να την αφορίσει (ενδεχομένως ενδόμυχα να νοσταλγούσε τις εποχές που θα αφόριζε και τους συμμετόχους σε αυτήν).  Ευτυχώς η δημοτική Αρχή της πόλης στάθηκε, μέσω του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, σε αυτήν την εκδήλωση, θέτοντας, ίσως, έτσι και τα απαραίτητα διαδικαστικά εχέγγυα για καθιέρωση του θεσμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης. 

H κατάσταση αυτή δεν πρέπει, όμως, να αποτελεί έκπληξη ακόμα και στην Ελλάδα του 2012, καθώς αποτυπώνει με τον πιο εναργή τρόπο τις ίδιες συγκρουσιακές αντιθέσεις που βιώνει και η ίδια η Ελληνική κοινωνία σαν ευρύτερο σύνολο κοινωνών. Σύγκρουση, απόρροια της απόλυτης ιδεολογικής και ανθρωπιστικής σύγχυσης που βιώνει η Ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που ήδη γαλουχήθηκε από τις σχολικές αίθουσες να είναι επιφυλακτική απέναντι στην ομοφυλοφιλία, να την φοβάται και ως εκ τούτου να την εξορκίζει ως κάτι κακό. Μια κατάσταση που κυριολεκτικά ''συντηρείται'' από την κρατούσα συντηρητική στην χώρα μας αντίληψη. Και σε αυτό το σημείο μην βιαστούμε να σκίσουμε με τη μια τα φιλελεύθερα ιμάτια μας. Πόσους Φιλελεύθερους, Αριστερούς, Σοσιαλιστές κλπ - καλά για τους Κομμουνιστές ούτε λόγος ... οι Tories μπροστά τους φαντάζουν έκφυλοι - έχουμε γνωρίσει που παρά την έμφυτη με το χώρο τους ανεκτικότητα προς το διαφορετικό θα καταφερθούν με σκληρές, αλλά συνήθως σε ένα politically correct πλαίσιο, εκφράσεις. Με τα συντηρητικά συμπλέγματα των αριστερών δεν θα ασχοληθώ ιδιαίτερα, γιατί δεν είναι κάτι που αφορά αυτή καθεαυτή την ιδεολογία, αλλά τους εκφραστές της. 

Τα συντηρητικά συμπλέγματα των Φιλελευθέρων είναι αυτά που με ξενίζουν κατα κύριο λόγο. Βέβαια αν προσθέσεις ορθότατα το ''κατ' επίφασιν'' πριν το ουσιαστικό καθάρισες. Γιατί ο γνήσιος Φιλελεύθερος είναι ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Φιλελεύθερος, ο Ανθρωπιστής. Ο οικονομικός Φιλελευθερισμός είναι χρήσιμος στο βαθμό που εξυπηρετεί την κοινωνική ισότητα, αναγνώριση και ελευθερία. Αλλιώς μιλάμε για μεσοβέζικες λύσεις συντηρητικών - οικονομικά (και καλά) φιλελεύθερων κομμάτων που αποτυπώνουν ιδεοληψίες της δεκαετίας του 1960. Βέβαια από τους εκφραστές αυτού του συνοθυλεύματος μπορείς να ακούσεις τις καλύτερες πατάτες, όπως το γεγονός ότι και μόνο που δεν δέρνουμε τα ΛΟΑΤ είναι αρκετό, ότι η ομοφυλοφιλία είναι αποδεκτή από μια μόνο ηλικία και μετά, ότι παρελάσεις πρέπει να γίνονται αποκλειστικά για εθνικούς και όχι ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως οι παρελάσεις ανά τον κόσμο των ΛΟΑΤ. 


Δυστυχώς, μια τέτοια κοινωνία σαν την Ελληνική πνιγμένη στην ημιμάθεια θα συνεχίσει νομοτελειακά να βρίσκεται για αρκετό ακόμα καιρό στο σκοτάδι. Γιατί αυτό που επιζητούν τα ΛΟΑΤ και οι διάφορες κοινωνικές ομάδες δεν είναι απλά η αναγνώριση και η ανεκτικότητα, αυτά είναι άλλωστε μεγέθη που καταρρέουν κάλλιστα μόλις αλλάξει μια Κυβέρνηση, αλλά η εν τοις πράγμασι ισότητα μεταξύ όλων των κοινωνών, γιατί αυτήν την ισότητα δεν μπορεί να την καταρρίψει κανείς. Α και κάτι άλλο ... Τα ΛΟΑΤ και οι άλλες κοινωνικές ομάδες δεν πλήττονται μόνο από την οικονομική κρίση, πλήττονται κυρίως από την αμάθεια και την κοινωνική απομόνωση που προσπαθούν κάποιοι καλοθελητές να τους επιβάλλουν. Με την παρουσία μας, ας ελπίσουμε να τους αποτρέψουμε.

Οι εικόνες προέρχονται από τις επίσημες σελίδες στο Facebook των Athens Pride και Thessaloniki Pride ...

1 σχόλιο:

  1. ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΧΕΖΩ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΑΣ.
    ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΝΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΕΤΑΞΕ

    ΑΙΜΑ-ΤΙΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή